Varför verkar blodpudding äckligare, ju mer avancerat det är?

Jag har den senaste tiden snöat in på blodpudding och äter det förmodligen mer än vad som är hälsosamt. Har älskat blodpudding sedan jag var liten pojk. Under min uppväxt var blodpudding bland de få rätterna jag tog om av i skolköket. Hemmavid hade vi en skånsk (?) tradition av att äta blodpudding med ljus sirap. Nuförtiden äter jag blodpudding med lingonsylt. Punkt. Eller ja, med ett glas mjölk till förstås (enda rätten jag dricker mjölk till).

Häromdan var det en kollega som åt blodpudding med bacon, lite sallad och keso. Nånstans där började en riktigt intressant diskussion för många (liksom jag) blev lite äcklade av det (betänk då att jag alltså har sirap till blodpudding). Vi diskuterade det faktum att blodpudding blir äckligare ju mer avancerat det är.

Tänk dig följande rätter, som rent teoretiskt skulle kunna vara gott:

  • Blodpudding mellan hamburgerbröd, med chilisås och en fräsch sallad
  • Djupfriterad blodpudding med sötsur sås
  • Blodpudding med svartpeppar, ris och kokta grönsaker
  • Blodpudding med bearnaisesås och pommes frites
  • Grillad blodpudding med vitlökssås och halloumi
  • Kokt blodpudding med saffranssås och smörslungad sparris
  • Stekt blodpudding med lingonsylt och ett glas kall mjölk till

Ersätt sedan “blodpudding” med kyckling eller köttbit så blir det genast gott, förutom den sista som blir äcklig. Varför är det så? Är det för att man inte riktigt vill tänka på vad det är man äter, men varför blir det då mer uppenbart när det är mer tillagat och mer avancerat?

Är det enbart för att blodpudding har en speciell smak som gör att det inte går att matcha med något annat? Kan du någon rätt som är avancerad och innehåller blodpudding, som faktiskt är god?

Nu reder vi ut det här, en gång för alla!

Dela gärna med dig genom att kommentera eller prenumerera på RSS feeden eller dela på sociala media.

4 thoughts on “Varför verkar blodpudding äckligare, ju mer avancerat det är?

  1. Fast det är just det som är grejen. Jag blir faktiskt lite småäcklad av tanken på att köpa blodpudding på en saluhall 🙂

  2. Ja, blodpudding ska köpas på typ ica och ätas med lingonsylt och eventuellt lite broccoli till. Mer avancerat än så ska det inte vara! i alla fall inte när jag äter det..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *